Ένας εξωτικός επισκέπτης στην Κύπρο

Από τις εξωτικές φυτείες και τις σαβάνες της Αφρικής, σας παρουσιάζουμε τον πανέμορφο Κλωρκό (Oriolus oriolus), ο οποίος τιμά τους πτηνοπαρατηρητές της Κύπρου με την εντυπωσιακή του παρουσία και το γλυκό του τραγούδι. Ο Κλωρκός είναι το μόνο είδος της τροπικής αυτής οικογένειας που αναπαράγεται στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους πουλί, με επίμηκες σώμα. Το ξεχωριστό, μελωδικό, αλλά σύντομο και εξωτικό τραγούδι του που μοιάζει με φλάουτο, συχνά αποκαλύπτει τη θέση του. Η γρήγορη και ισχυρή πτήση του μοιάζει αρκετά με αυτή της Τζιήκλας, με ρηχούς και μακριούς κυματισμούς. Στην Κύπρο, είναι ένας αρκετά κοινός περαστικός μετανάστης, μικροί αριθμοί του οποίου φωλιάζουν επίσης στο νησί μας.

Πού ζει ο Κλωρκός;

Ο βιότοπος του Κλωρκού είναι τα πυκνά φυλλοβόλα δάση, τα υδρόβια δάση, τα πάρκα με πλούσιο φύλλωμα, οι κήποι και οι οπωρώνες. Είναι αποκλειστικά δεντρόβιο πουλί, πολύ δραστήριο, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ντροπαλό. Παρά το φωτεινό κίτρινο φτέρωμά του, ο αρσενικός Κλωρκός είναι πολύ καλός στο να κρύβεται με μεγάλη επιδεξιότητα στα πλούσια φυλλώματα των δέντρων και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, ακόμη και από έμπειρους πτηνοπαρατηρητές.

Το πέρασμά του από την Κύπρο

Ο Κλωρκός καταφθάνει στην Κύπρο τέλος της άνοιξης για να αναπαραχθεί εδώ σε πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες. Υπάρχουν περίπου 10-40 αναπαραγόμενα ζευγάρια, κυρίως στο δάσος του Μαχαιρά, ενώ μερικές εκατοντάδες περνούν από την Κύπρο κατά τη μετανάστευση, ειδικά την άνοιξη (και λιγότερο το φθινόπωρο). Ο θηλυκός Κλωρκός χτίζει μια εντυπωσιακή φωλιά που μοιάζει με καλάθι, η οποία υφαίνεται από γρασίδι, καλάμια, φύλλα και κλαδιά και κρέμεται σαν κύπελλο από διχάλες ψηλών δέντρων ανάμεσα σε οριζόντια κλαδιά. Μέσα σε αυτή τη βαθιά φωλιά που είναι επενδυμένη με μαλακά υλικά, όπως λεπτές ίνες, φτερά και βρύα, το θηλυκό γεννά τρία έως τέσσερα άσπρα αυγά με μαύρες κηλίδες.

Τα αυγά επωάζονται για δύο εβδομάδες, και από τους δύο γονείς. Οι νεοσσοί τρέφονται με έντομα από τους γονείς έως ότου είναι σε θέση να πετάξουν, σε ηλικία περίπου 14 ημερών.

Ο σύμμαχος των γεωργών

Σε αντίθεση με ότι μαρτυράει το ελληνικό όνομά του, Συκοφάγος, ο Κλωρκός τρέφεται κυρίως με μικρά έντομα. Προτιμά τις κάμπιες, αλλά θα τραφεί επίσης και με μικρά σπονδυλωτά, όπως ποντίκια – προτιμήσεις οι οποίες τον καθιστούν πραγματικό σύμμαχο για τους γεωργούς. Οι νεοσσοί τρέφονται επίσης με μεγάλο αριθμό βομβίνων (μπάμπουρας). Το φθινόπωρο, προς το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, καταναλώνει μεγαλύτερο ποσοστό φρούτων και μούρων πλούσια σε θερμίδες, τα οποία βοηθούν το είδος να δημιουργήσει αποθέματα λίπους καθώς προετοιμάζεται για το μακρύ μεταναστευτικό του ταξίδι προς τον νότο.

Πώς βοηθούμε την προστασία του Κλωρκού;

Στο πλαίσιο του Έργου Πανδώτειρα, ενός δεκαετούς Έργου το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, θα καλυφθούν τα κενά γνώσης σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις ορισμένων ειδών για τη διατροφή, τη φωλεοποίηση και την ανάπαυση, καθώς και την ποσοτικοποίηση των απειλών που αυτά αντιμετωπίζουν. Η κάλυψη αυτών των κενών γνώσης θα επιτρέψει την υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων διατήρησης για τη βελτίωση της κατάστασης των ειδών αυτών σε συγκεκριμένες Ζώνες Ειδικής Προστασίας. Ως αποτέλεσμα θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι διατήρησης, τόσο για τα είδη, όσο και για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 στις οποίες βρίσκουμε τα είδη αυτά.

Μάθετε περισσότερα για το έργο Πανδώτειρα εδώ.

© Dave Walker
© Dave Walker

Φωτογραφία τίτλου: Dave Nye

Συγγραφή: Έλενα Μαρκιτανή (BirdLife Cyprus)

Επιμέλεια: Διαχειριστική Ομάδα Έργου “Πανδώτειρα”

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα