Ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Κάβο Γκρέκο

Το έργο «Πανδώτειρα», σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας, διοργάνωσαν πτηνοπαρατήρηση την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στο Κάβο Γκρέκο – έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στο νησί μας για τα μεταναστευτικά πουλιά. Η πτηνοπαρατήρηση έγινε κατά τη διάρκεια περιδιάβασης στην περιοχή, η οποία και εμπίπτει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.

Με αφετηρία το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κάβο Γκρέκο, μέλη της ομάδας του έργου «Πανδώτειρα» – από το Terra Cypria, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου – πρόσφεραν στο κοινό μία όμορφη περιδιάβαση, συνδυασμένη με πτηνοπαρατήρηση. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν σημαντικά είδη πτηνών, όπως τα ενδημικά Σκαλιφούρτα και Τρυποράσσιη, που φωλιάζουν μόνο στην Κύπρο, αλλά και διάφορα μεταναστευτικά πουλιά, αρπακτικά και άλλα είδη.

Την φθινοπωρινή περίοδο το Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο γίνεται σταθμός ξεκούρασης των μεταναστευτικών πουλιών που έρχονται στο νησί μας από τα βόρεια, ενώ για πολλά είδη η περιοχή χρησιμοποιείται ως σημείο προσανατολισμού πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες όπου θα ξεχειμωνιάσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σπάνια είδη πουλιών που καταγράφονται σε πολύ μικρούς αριθμούς στη Κύπρο, καταγράφονται τακτικά στη περιοχή, λόγω κυρίως της εγγύτητας της με τη Μέση Ανατολή και της θέσης του Ακρωτηρίου Γκρέκο.

Μετά την ολοκλήρωση της περιδιάβασης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία του Δικτύου Natura 2000 και τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει, καθώς και για την ορνιθολογική σημασία της περιοχής. Δείτε τις παρουσιάσεις της ημέρας εδώ:

  1. Έργο Πανδώτειρα και η σημασία του Δικτύου Natura 2000.
  2. Ορνιθολογική σημασία της περιοχής.

Ακολούθως, προσφέρθηκε ξενάγηση στο ενυδρείο και τον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κάβο Γκρέκο.

Το έργο «Πανδώτειρα», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε η εκδήλωση, ασχολείται με τη διαχείριση του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια του δεκαετούς αυτού έργου θα γίνουν δράσεις για προστασία των διάφορων ειδών χλωρίδας και πανίδας ώστε να καταστεί το Δίκτυο Natura 2000 πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ σ΄ αυτό συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.

Μάθετε περισσότερα για το έργο «Πανδώτειρα» εδώ.

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα