Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Μέρα Βουνού

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Παγκόσμια Ημέρα Βουνού», με στόχο την ανάδειξη του ζωτικού ρόλου των βουνών στη ζωή μας διαχρονικά, καθώς και τη διαρκή υπενθύμιση για τη διατήρησή τους.

Το έργο Πανδώτειρα γιόρτασε αυτή την ημέρα με πεζοπορία στο μονοπάτι «Λούματα των Αετών», στον Αμίαντο, στις 9 Δεκεμβρίου, 2023. Τα παιδιά ηλικίας 4 – 10 χρονών, αντί για την πεζοπορία, μπορούσαν να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που είχε ετοιμάσει για μας το Σχολείο του Δάσους.

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας χαρήκαμε την πανέμορφη θέα, ενώ με τη βοήθεια των οδηγών μας μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε τη σημαντική χλωρίδα της περιοχής, καθώς και να μάθουμε για τη γεωλογία του Τροόδους. Επίσης, στο μέσο περίπου της διαδρομής είδαμε το αναστηλωμένο κρησφύγετο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού αποτελούσε στο παρελθόν τη διαδρομή που ακολουθούσαν οι εργάτες του μεταλλείου του Αμιάντου προς τα γύρω χωριά.

Με το τέλος της πεζοπορίας απολαύσαμε ζεστά ροφήματα και κεραστικά για να ανακτήσουμε δυνάμεις και μάθαμε από τον Κοινοτάρχη Αμιάντου, κ. Κρίτωνα Κυριακίδη, σημαντικά ιστορικά στοιχεία για το μονοπάτι και για την περιοχή.

Στο πλαίσιο του Σχολείου του Δάσους τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν ελεύθερα και να αναλάβουν σύντομα projects. Οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν ήταν σχεδιασμένες για να διεγείρουν την παρατηρητικότητα των παιδιών, την περιέργεια, τη θέση ερωτημάτων, τη διατύπωση υποθέσεων και την αναζήτηση απαντήσεων σε πολλαπλές πηγές.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα» από το Terra Cypria, με τη στήριξη και συμμετοχή του Κοινοτικού Συμβουλίου Αμιάντου και του Σχολείου του Δάσους.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις μελλοντικές μας εκδηλώσεις!

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από τον εορτασμό εδώ.

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα