Καταγράφουμε το Φαλκόνι της Ελεονόρας και τον Θαλασσοκόρακα

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου, 2023, το έργο Πανδώτειρα διέσχιζε τις θάλασσες καταγράφοντας δύο πολύ σημαντικά είδη – το Φαλκόνι της Ελεονόρας (Falco eleonorae) και τον Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii).

Μέλη της ομάδας μας από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου έκαναν καταμετρήσεις δια θαλάσσης από το Ακρωτήρι μέχρι την Επισκοπή, το Παραμάλι και το Πισσούρι. Την προσπάθειά μας υποστήριξαν και οι Βρετανικές Βάσεις με επιπλέον προσωπικό. Κατά τις εξορμήσεις, καταγράφηκαν οι αναπαραγωγικές αποικίες των Φαλκονιών Ελεονόρας και ο πληθυσμός του Θαλασσοκόρακα.

Το Φαλκόνι της Ελεονόρας

Το Φαλκόνι της Ελεονόρας ή Μαυρομμάτης είναι μεταναστευτικό αρπακτικό, το οποίο φωλιάζει αυτή την εποχή στους παραθαλάσσιους γκρεμούς της περιοχής αυτής. Το είδος αυτό δε φωλιάζει την άνοιξη, όπως τα άλλα πουλιά, για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη φθινοπωρινή μετανάστευση χιλιάδων μικροπουλιών τα οποία πιάνει κοντά στους γκρεμούς για να ταΐσει τα μικρά του. Περί τα τέλη Οκτωβρίου, το Φαλκόνι της Ελεονόρας θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής προς την Αφρική όπου θα ξεχειμωνιάσει.

Falco eleonorae με νεοσσούς (Φωτογραφία: Νικόλαος Κασίνης, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας)

Ο Θαλασσοκόρακας

Ο Θαλασσοκόρακας είναι ένα από τα λιγοστά θαλασσοπούλια που φωλιάζουν στην Κύπρο. Κουρνιάζει και φωλιάζει σε βραχώδεις ακτές, παραθαλάσσιους γκρεμούς και μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες κοντά στις ακτές. Η Κύπρος φιλοξενεί το υποείδος του Θαλασσοκόρακα Phalacrocorax aristotelis desmarestii, ο οποίος φωλιάζει μόνο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία 30 χρόνια και η ύπαρξη του συνδέεται με την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Phalacrocorax aristotelis desmarestii (Φωτογραφία: Νικόλαος Κασίνης, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας)

Γιατί γίνονται οι καταγραφές

Στο πλαίσιο του έργου Πανδώτειρα θα καλυφθούν τα κενά γνώσης σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις ορισμένων των συγκεκριμένων ειδών για τη διατροφή, τη φωλεοποίηση και την ανάπαυση, καθώς και την ποσοτικοποίηση των απειλών που αυτά αντιμετωπίζουν. Η κάλυψη αυτών των κενών γνώσης θα επιτρέψει την υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων διατήρησης για τη βελτίωση της κατάστασής τους σε συγκεκριμένες Ζώνες Ειδικής Προστασίας. Ως αποτέλεσμα, θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι διατήρησης, τόσο για τα είδη, όσο και για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 στις οποίες βρίσκουμε τα είδη αυτά.

Φωτογραφία: Anders Gray, BirdLife Cyprus.

Φωτογραφία τίτλου: Νικόλαος Κασίνης, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα