Το έργο Πανδώτειρα μελετά τον Θαλασσοκόρακα

Ο Θαλασσοκόρακας είναι ένα από τα λιγοστά θαλασσοπούλια που φωλιάζουν στην Κύπρο. Κουρνιάζει και φωλιάζει σε βραχώδεις ακτές, παραθαλάσσιους γκρεμούς και μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες κοντά στις ακτές, ενώ τρέφεται με μαλάκια και μικρά ψάρια. Η ύπαρξή του στο νησί μας είναι ένδειξη υγιούς, θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η Κύπρος φιλοξενεί τον Θαλασσοκόρακα Gulosus aristotelis desmarestii, ο οποίος φωλιάζει μόνο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Δυστυχώς ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους φαίνεται να μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, γι’ αυτό χρειάζεται και η δική μας συμβολή στην προστασία του.

Από τον Σεπτέμβριο 2022, μέχρι και τον Φεβρουάριο 2024, μέλη της ομάδας του έργου Πανδώτειρα, από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το BirdLife Cyprus, διεξήγαγαν σειρά καταγραφών δια θαλάσσης, με στόχο το σημαντικό αυτό θαλασσοπούλι. Ακολούθως η ομάδα μας προχώρησε σε τοποθέτηση πομπών σε νεαρούς και ενήλικους Θαλασσοκόρακες.

Η τοποθέτηση πομπών ξεκίνησε το 2023 και θα συνεχιστεί όλο το 2024. Μέσω των πομπών συγκεντρώνουμε δεδομένα και αποκτούμε βαθύτερες γνώσεις για τα πανέμορφα αυτά θαλασσοπούλια. Για παράδειγμα, μέσω των πομπών μαθαίνουμε το που επιλέγουν τα πουλιά να φωλιάσουν, να ξεκουραστούν ή να τραφούν. Μαθαίνουμε επίσης τις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν, όπως για παράδειγμα:

  • την παρεμπίπτουσα αλιεία, δηλαδή την τυχαία σύλληψη ειδών που δεν αποτελούν στόχο ψαρέματος, όπως τα θαλασσοπούλια, οι θαλάσσιες χελώνες, οι καρχαρίες κτλ.,
  • την παγίδευση του είδους σε εργαλεία ψαρέματος – κυρίως δίκτυα και παραγάδια που έχουν αφεθεί και εγκαταλειφθεί στον βυθό,
  • τα τρωκτικά που τρέφονται με τα αυγά των πουλιών.

Με τα δεδομένα αυτά, η ομάδα του έργου Πανδώτειρα θα μπορέσει να προχωρήσει σε δράσεις προστασίας του Θαλασσοκόρακα, όπως για παράδειγμα την καταπολέμηση των τρωκτικών στις νησίδες όπου φωλιάζουν.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο με τη δράση μας.

Τοποθέτηση πομπών σε Θαλασσοκόρακες

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα