Άνοιγμα φωλιών χελώνας για σκοπούς καταγραφής

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα», προχώρησε σε άνοιγμα φωλιών χελώνας για σκοπούς καταγραφής και συλλογής στατιστικών δεδομένων. Το άνοιγμα των φωλιών έγινε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 5 το απόγευμα στον εκδρομικό χώρο «Μαυραλή» στην περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς.


Οι φωλιές ανοίχθηκαν από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων που υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας και Παρακολούθησης των Θαλασσίων Χελωνών για καταμέτρηση των αυγών και το κοινό είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε αυτή τη μοναδική εμπειρία.


Η εμπειρία περιλάμβανε επίσης ενημέρωση για τη σημασία της περιοχής, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά και κέρασμα στον εκδρομικό χώρο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στο δίκτυο Natura 2000, λόγω του ιδιαίτερου οικοτόπου με αμμόλοφους που υπάρχει στην παραλία και επίσης λόγω του ότι αποτελεί και την κύρια περιοχή ωοτοκίας της Χελώνας Καρέτα (Caretta caretta).


Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τη Νεολαία Περιφέρειας Πόλις Χρυσοχούς, τη MEDTRACS και το έργο LIFE Calliope το οποίο ασχολείται με την προστασία και αποκατάσταση των αμμοθινών της περιοχής.


Στην εμπειρία συμμετείχαν πέραν των 100 ατόμων, που περιλάμβαναν επισκέπτες από διάφορες επαρχίες της Κύπρου, τουρίστες της περιοχής και κατοίκους των γύρω κοινοτήτων. Μικροί και μεγάλοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και έζησαν αυτή τη μοναδική εμπειρία με ενθουσιασμό, ενώ ενημερώθηκαν για τη σημασία του δικτύου Natura 2000, αλλά και της προστασίας των φωλιών χελώνας στις παραλίες μας. Χαιρετισμούς απηύθυναν η συντονίστρια του έργου «Πανδώτειρα», ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς και ο Κοινοτάρχης Αργάκας.


Το έργο «Πανδώτειρα», στο πλαίσιο του οποίου έγινε το άνοιγμα των φωλιών, ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.


Μάθετε περισσότερα για το έργο Πανδώτειρα εδώ.

Χαιρετισμός από τη συντονίστρια του έργου, κυρία Ελένα Στυλιανοπούλου.
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Πόλεως Χρυσοχούς, κύριο Γιώτη Παπαχριστοφή.
Χαιρετισμός από τον Κοινοτάρχη Αργάκας, κύριο Σπύρο Πελοπίδα.
Μέλη της ομάδας του έργου “Πανδώτειρα” μαζί με τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα

Γιορτή Natura 2000 (2024)

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Terra Cypria διοργάνωσαν, στο πλαίσιο του έργου