Γιατί κάποιοι γλάροι έχουν χρωματιστά δαχτυλίδια; Και γιατί μερικοί θαλασσοκόρακες έχουν τη δική τους μικρή “backpack”;
Εάν σε τρώει η περιέργεια, τότε έλα μαζί μας, και γίνε επιστήμονας για μια μέρα!
Σάββατο 15 Μαρτίου, 2025
Χώρος: Πέγεια, απέναντι από το νησί του Γερόνησου
Ώρα: 10:00-13:00
Κάνε εγγραφή για αυτή τη μοναδική εμπειρία πτηνοπαρατήρησης στην Πέγεια, όπου θα έχεις την ευκαιρία:
- Να μάθεις για δύο υπέροχα θαλασσοπούλια – τον Θαλασσοκόρακα και τον Ασημόγλαρο.
- Να ενημερωθείς για την καταμέτρηση που κάνει η ομάδα μας για τα πουλιά αυτά.
- Να βοηθήσεις και εσύ με την καταμέτρηση.
Μέλη της ομάδας μας από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το BirdLife Cyprus θα είναι μαζί σου για να σε βοηθήσουν να παρατηρήσεις με τηλεσκόπια και κιάλια τα πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον, να θαυμάσεις την ομορφιά τους και να μάθεις για τη σημασία της τοποθέτησης πομπών στα πουλιά.
Τι λες για μια επιστημονική βαρκάδα;
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα υπάρχει μικρό πλοιάριο που θα πραγματοποιεί σύντομες διαδρομές γύρω από το νησί, σε απόσταση ασφαλείας για να μην ενοχλήσουμε τα πουλιά. Στο πλοιαράκι θα μπορείτε να παρατηρήσετε τα πουλιά από μια διαφορετική οπτική γωνία. Υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός θέσεων! Απαραίτητη η εγγραφή. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!

Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά
Οι μικροί μας φίλοι, εκτός από την πτηνοπαρατήρηση, θα μπορούν να απασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες και χειροτεχνίες που θα προσφέρουν μέλη της ομάδας μας από το Terra Cypria.
Δείτε εδώ το σημείο όπου θα γίνεται η πτηνοπαρατήρηση και οι χειροτεχνίες.
Όλες οι δραστηριότητες θα προσφέρονται δωρεάν στο πλαίσιο του έργου Πανδώτειρα.
Γιατί το έργο Πανδώτειρα μελετά τους Θαλασσοκόρακες και τους Ασημόγλαρους;
Η Κύπρος φιλοξενεί τον Θαλασσοκόρακα Gulosus aristotelis desmarestii, ο οποίος φωλιάζει μόνο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Δυστυχώς ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους φαίνεται να μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, γι’ αυτό χρειάζεται και η δική μας συμβολή στην προστασία του.
Οι Θαλασσοκόρακες και οι Ασημόγλαροι, όπως αρκετά είδη πουλιών, αποτελούν δείκτες βιοποικιλότητας. Δηλαδή οι πληθυσμοί τους μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για τη συνολική υγεία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος στην Κύπρο. Μεγάλες αλλαγές στους πληθυσμούς τους μπορεί να αντανακλούν ευρύτερες περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως αλλαγές στους πληθυσμούς των ψαριών ή τις επιπτώσεις της ρύπανσης. Μελετώντας τον Θαλασσοκόρακα και τον Ασημόγλαρο μπορούμε να κάνουμε ενέργειες που προστατεύουν τόσο τα ίδια τα είδη όσο και τον άνθρωπο.
Το έργο Πανδώτειρα ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.

