Το έργο Πανδώτειρα, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, διοργάνωσαν εκδήλωση για μαθητές τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου (2025), στην Αλυκή Λάρνακας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Πώς πέρασαν οι μαθητές την ημέρα τους;
- Eνημερώθηκαν για τις αμμοθίνες και τη σημασία τους από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
- Με την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και του BirdLife Cyprus παρατήρησαν από κοντά τα εντυπωσιακά πουλιά που φιλοξενούνται στην Αλυκή.
- Εξερεύνησαν και έμαθαν από το Terra Cypria για τα μακροασπόνσυλα της Αλυκής, με τη χρήση στερεοσκόπιων, παρατηρώντας σε μεγέθυνση τις μικροσκοπικές γαρίδες άλμης Αρτέμια, που αποτελούν βασικό κομμάτι της τροφικής αλυσίδας της Αλυκής.
Kάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια «γιορτή» που έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία των υγροτόπων, οι οποίοι είναι από πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη. Οι υγρότοποι:
- Εμπλουτίζουν τις υπόγειες αποθήκες νερού.
- Μας παρέχουν καθαρότερο νερό καθώς λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα καθαρισμού του νερού.
- Ρυθμίζουν το κλίμα προσφέροντας μας δροσερότερο καλοκαίρι και ηπιότερο χειμώνα.
- Προσφέρουν προστασία από το φαινόμενο του θερμοκηπίου απορροφώντας μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
- Προσφέρουν προστασία από τις πλημμύρες και τη διάβρωση.
- Πολλά είδη φυτών και ζώων ευημερούν εκεί, ενώ πολλά ενδημικά ζώα και φυτά μπορούν να επιβιώσουν μόνο σε συγκεκριμένους υγροτόπους.
- Το τοπίο, η ποικιλία των ζώων και φυτών που μπορεί να παρατηρήσει, να ψάξει και να φωτογραφήσει κανείς κάνουν τους υγροτόπους ελκυστικούς χώρους αναψυχής.
Το φετινό θέμα των εορτασμών έχει τίτλο «Προστατεύοντας τους υγροτόπους για το κοινό μας μέλλον» και μας υπενθυμίζει ότι οι υγρότοποι αποτελούν παγκόσμιο αγαθό. Δυστυχώς οι υγρότοποι αντιμετωπίζουν πολλές απειλές, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Στην Κύπρο οι πιέσεις από την ανάπτυξη γύρω από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς υγροτόπους στο νησί επηρεάζουν την ποιότητα νερού, αυξάνουν την όχληση και την απόρριψη σκουπιδιών. Καθώς τα πουλιά μπορεί να αποτελέσουν και είδος – δείκτη για την ποιότητα ή όχι μιας περιοχής, βλέπουμε ότι δυστυχώς, οι αριθμοί των φλαμίνγκο που επισκέπτονται και διαχειμάζουν στους υγροτόπους της Κύπρου έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.
Στο πλαίσιο του Έργου Πανδώτειρα, ενός δεκαετούς Έργου το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, γίνονται δράσεις για να καλυφθούν τα κενά γνώσης σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις ορισμένων ειδών για τη διατροφή, τη φωλεοποίηση και την ανάπαυση, καθώς και την ποσοτικοποίηση των απειλών που αυτά αντιμετωπίζουν. Ένα από αυτά τα είδη είναι και το φλαμίνγκο.
Η κάλυψη αυτών των κενών γνώσης θα επιτρέψει την υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων διατήρησης για τη βελτίωση της κατάστασης του είδους σε συγκεκριμένες Ζώνες Ειδικής Προστασίας. Ως αποτέλεσμα, θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι διατήρησης, τόσο για το συγκεκριμένο είδος, όσο και για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 στις οποίες το βρίσκουμε.