Γιορτή Natura 2000 – 2023

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και οι 13 φορείς που συμμετέχουν στο έργο «Πανδώτειρα», διοργάνωσαν διήμερο εορτασμό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000. Ο εορτασμός έγινε το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Μαΐου και περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Το Σάββατο 20 Μαΐου επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Κάμπος της Τσακκίστρας, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως:

  • Ξενάγηση στο Μουσείο Δασικής Κληρονομιάς
  • Παρασκευή παραδοσιακού ψωμιού
  • Πεζοπορία και πτηνοπαρατήρηση προς τον καταρράκτη «Καλονόματη»
  • Κυνήγι θησαυρού και
  • Εξερεύνηση ασπόνδυλων του νερού.

Τις δραστηριότητες αυτές συντόνιζε το Terra Cypria, ενώ εκτελέστηκαν με τη συμμετοχή εκπροσώπων του έργου από: Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Πανεπιστήμιο Frederick, ΤΕΠΑΚ και ΟΠΟΚ.

Στον καταρράκτη “Καλονόματη”
Στον καταρράκτη “Καλονόματη”
Πεζοπορία και πτηνοπαρατήρηση
Εξερεύνηση ασπόνδυλων του νερού

Την ίδια μέρα, εκπρόσωποι του έργου μας από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών συμμετείχαν στο φεστιβάλ “Θάλασσα”, στον Μόλο Λεμεσού, προσφέροντας εκπαιδευτικά παιχνίδια για τις θαλάσσιες χελώνες σε παιδιά και ενημερώνοντας τους επισκέπτες για το έργο Πανδώτειρα.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά

Την Κυριακή 21 Μαΐου ο εορτασμός μεταφέρθηκε στο Μάμμαρι, με πεζοπορία και παρατήρηση νυχτερίδων! Τη δραστηριότητα αυτή πρoσέφερε το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick.

Πεζοπορία και παρατήρηση νυχτερίδων
Πεζοπορία και παρατήρηση νυχτερίδων
Επίσκεψη σε σπηλιά που δεν χρησιμοποιούν πλέον οι νυχτερίδες
Μαθαίνουμε για τη χλωρίδα στο Μάμμαρι

Τι είναι το Δίκτυο Natura 2000

Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 είναι ένα ευρύ ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων. Παράλληλα με την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, το δίκτυο Natura 2000 μας προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, βοηθά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μας προστατεύει από φυσικές καταστροφές, συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων, μας προσφέρει καθαρό νερό, προσελκύει επισκέπτες υποστηρίζοντας έτσι την οικονομία των γύρω περιοχών και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Το έργο «Πανδώτειρα»

Το έργο «Πανδώτειρα» ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες. Δείτε όλους τους εταίρους του έργου εδώ.

Για να μάθετε περισσότερα για το έργο Πανδώτειρα πατήστε εδώ.

Ξενάγηση στο Μουσείο Δασικής Κληρονομιάς
Παρασκευή παραδοσιακού ψωμιού
Η τέχνη της πυρογραφίας στις κολοκύθες
Κυνήγι θησαυρού

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα