Γιορτή Natura 2000 (2024)

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Terra Cypria διοργάνωσαν, στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα», διήμερο εορτασμό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000. Ο εορτασμός έγινε στις 18 και 25 Μαΐου και περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Στις 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική πεζοπορία στο Κάβο Άσπρο – σε μια από τις πιο εντυπωσιακές ακτογραμμές του νησιού. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη σημασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, η οποία προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

Το Σάββατο 25 Μαΐου επίκεντρο του εορτασμού ήταν το Πισσούρι, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες οι οποίες περιλάμβαναν:

  • Κυνήγι θησαυρού
  • Παρακολούθηση παρασκευής χαλλουμιού
  • Παιχνίδι προσανατολισμού
  • Διαδραστική δραστηριότητα για ανθρωποπούλια
  • Δακτυλίωση και απελευθέρωση πουλιών
  • Χειροτεχνίες και
  • Εκπαιδευτικά παιχνίδια με θέμα τις θαλάσσιες χελώνες, τις φώκιες, τον γύπα και την κλιματική αλλαγή.

Απελευθέρωση πουλιών
Δακτυλίωση πουλιών

Τις δραστηριότητες του διήμερου εορτασμού συντόνιζε το Terra Cypria, ενώ πραγματοποιήθηκαν με τη συμβολή εκπροσώπων του έργου από: Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών, Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, BirdLife Cyprus, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick και Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου.

Μαθαίνοντας για τη σημασία των ανθρωποπουλιών για την υγεία μας
Η σημασία των ανθρωποπουλιών για την υγεία μας

Τι είναι το Δίκτυο Natura 2000

Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 είναι ένα ευρύ ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων. Παράλληλα με την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, το δίκτυο Natura 2000 μας προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, βοηθά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μας προστατεύει από φυσικές καταστροφές, συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων, μας προσφέρει καθαρό νερό, προσελκύει επισκέπτες υποστηρίζοντας έτσι την οικονομία των γύρω περιοχών και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Το έργο «Πανδώτειρα»

Το έργο «Πανδώτειρα» ασχολείται με τη διαχείριση του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το Δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες. Δείτε όλους τους εταίρους του έργου εδώ.

Μάθετε περισσότερα για το έργο «Πανδώτειρα» εδώ.

Δραστηριότητες στην πλατεία του χωριού
Εκπαιδευτικά παιχνίδια
Κυνήγι θησαυρού
Χειροτεχνίες για παιδιά
Χειροτεχνίες για ενήλικες

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα