Δικτύωση του έργου Πανδώτειρα με άλλα έργα

Μέλη της ομάδας του έργου Πανδώτειρα από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών συμμετείχαν στο εισαγωγικό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Φύσης, που έγινε στις 13 με 17 Φεβρουαρίου 2023, στο Schneverdingen της Γερμανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Φύσης (European Nature Academy – ENA) είναι ένας κόμβος εκπαίδευσης που παρέχει πρόσβαση σε μια σειρά πρακτικών μαθημάτων ανάπτυξης ικανοτήτων για τους διαχειριστές της φύσης. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις γνώσεις και να αναπτύξουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να εργαστούν αποτελεσματικά στη διαχείριση του Δικτύου Natura 2000 και των Προστατευόμενων Περιοχών στη χώρα τους.

Πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Φύσης

Η πρώτη ετήσια αυτή εναρκτήρια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Φύσης σκοπό είχε να φέρει μαζί την πρώτη ομάδα 59 συμμετεχόντων στην Ακαδημία. Το τριήμερο πρόγραμμα περιελάμβανε μια ποικιλία διαδραστικών συναντήσεων και εργασιών, μέσα από τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, να δικτυωθούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους όσον αφορά τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τις προστατευόμενες περιοχές που διαχειρίζονται. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες σύγκριναν τις προκλήσεις αλλά και αντάλλαξαν πρακτικές διαχείρισης που ήδη εφαρμόζουν.

Η συνάντηση εισήγαγε την πλατφόρμα ENA, η οποία θα προσφέρει μαθήματα που βασίζονται σε διαδικτυακές ικανότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης ικανοτήτων, ειδικά για διαχειριστές δασών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Τα μαθήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μια σειρά από εξατομικευμένες ενότητες, που θα επιτρέψουν στους διαχειριστές του Δικτύου Natura 2000 και των προστατευόμενων περιοχών να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, σίγουροι και ικανοί επαγγελματίες στην καθημερινή τους εργασία.

Πολλαπλές διαδραστικές συνεδρίες επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να ξεδιπλώσουν τις βασικές ικανότητες που ισχύουν στο έργο τους, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων προσωπικής επικοινωνίας, των εργαλείων επικοινωνίας, καθώς και των ικανοτήτων γραπτής επικοινωνίας και παρουσίασης.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Φύσης χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του έργου LIFE ENABLE: Creating the European Nature Academy for applied Blended Learning, και σε αυτή συμμετείχαν 59 διαχειριστές προστατευόμενων περιοχών και περιοχών του Δικτύου Natura 2000 από 24 Ευρωπαϊκές χώρες. Διοργανωτής της Ευρωπαϊκή Ακαδημία Φύσης – ΕΝΑ ήταν το Europarc Federation, το οποίο και είναι συντονιστής του έργου LIFE ENABLE.

Η δικτύωση και η εκπαίδευση συνεχίζονται

Οι συμμετέχοντες της εναρκτήριας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Φύσης θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μέχρι και τον Ιούνιο με διαδικτυακές συναντήσεις που θα καλύψουν τις θεματικές ενότητες των δασικών και θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Προς το τέλος του 2023, θα υπάρξει ακόμη ένα πρακτικό εργαστήρι για τους συμμετέχοντες με φυσική παρουσία το οποίο θα επικεντρωθεί στις θεματικές τους ομάδες.

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα