Απελευθέρωση ανθρωποπουλιών

Στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα» διοργανώθηκε απελευθέρωση ανθρωποπουλιών και τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για αυτά τα σημαντικά πτηνά, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, στην περιοχή Ορόκλινης.

Τα ανθρωποπούλια, είδος κουκουβάγιας, είναι πολύ ωφέλιμα για τη γεωργία, καθώς τρέφονται κυρίως με τρωκτικά. Αποτελούν φυσικό και ακίνδυνο τρόπο βιολογικού ελέγχου του πληθυσμού των τρωκτικών, σε αντίθεση με τα τρωκτικοκτόνα τα οποία μπορούν να βλάψουν άλλα ζώα, καθώς και τον άνθρωπο.

Τα ανθρωποπούλια που απελευθερώθηκαν είχαν προηγουμένως τύχει περίθαλψης και φροντίδας στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης Άγριας Ζωής της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Πριν την απελευθέρωση τους όλα τα πουλιά δακτυλιώθηκαν, απαραίτητη πρακτική πριν από κάθε απελευθέρωση, ώστε αν βρεθούν ξανά να μας δώσουν πληροφορίες για τις κινήσεις, την ηλικία και την κατάστασή τους.

Η διαδικασία της απελευθέρωσης και της τοποθέτησης τεχνητών φωλιών έγινε στην παρουσία παιδιών από το Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης. Τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να μάθουν για τη σημασία του Δικτύου Natura 2000, καθώς και να παρατηρήσουν μέσα από στερεοσκόπιο μικροσκοπικά ασπόνδυλα, μαθαίνοντας παράλληλα τη σημασία που έχουν στο οικοσύστημα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα» από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το BirdLife Cyprus και το Terra Cypria.

Το έργο «Πανδώτειρα» ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.

Μάθετε περισσότερα για το έργο Πανδώτειρα εδώ.

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα