Διαδικτυακό Σεμινάριο: «Ευκαιρίες αξιοποίησης προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000 στο πλαίσιο της οργανωμένης εκπαίδευσης»

Το έργο Πανδώτειρα, μέσω του εταίρου Terra Cypria-το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, πρόσφερε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Ευκαιρίες αξιοποίησης προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000 στην Κύπρο στο πλαίσιο της οργανωμένης εκπαίδευσης». Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στις 22 Φεβρουαρίου, 2022 και στόχευε σε φοιτητές και καθηγητές από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να:

  • Εισάγει τους συμμετέχοντες στην έννοια της βιοποικιλότητα
  • Εξηγήσει τι είναι το δίκτυο Natura 2000, το σκοπό του και τη σημασία του
  • Ενημερώσει τους συμμετέχοντες για το έργο Πανδώτειρα και το σκοπό του
  • Δώσει πρακτικά παραδείγματα για την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος στην εκπαίδευση, με στόχο την ευαισθητοποίηση και δημιουργία κουλτούρας σεβασμού της φύσης στους νέους

Κάποια παραδείγματα που δόθηκαν σχετικά με την αξιοποίηση της φύσης στην εκπαίδευση ήταν:

  1. Παρατήρηση της οικολογίας δασών και της προσαρμογής της φύσης σε πυρκαγιές. Μέσα από μια τέτοια δραστηριότητα τα παιδιά συνειδητοποιούν από μόνα τους τις διάφορες απειλές και πιέσεις που προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτή η εμπειρία μπορεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με τα πιο πάνω θέματα και να βοηθήσει στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης.
  2. Συμμετοχή σε πεζοπορία σε μονοπάτια της φύσης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά γνωρίζουν τη φύση μέσα από όλες τους τις αισθήσεις. Τα παιδιά αναγνωρίζουν φυτά και ζώα. Γίνεται μια γνωριμία με τη γεωλογία της περιοχής και τα παιδιά μπορούν να εκτιμήσουν την αξία του φυσικού περιβάλλοντος ως σημαντικό πολιτιστικό κομμάτι. Μαθαίνουν επίσης να αναγνωρίζουν τους ήχους γύρω τους και αισθάνονται το φυσικό περιβάλλον αγγίζοντας και μυρίζοντας. Γίνονται ουσιαστικά ένα με τη φύση!

Στο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότερα από 70 άτομα και ήταν μια φανταστική ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο Πανδώτειρα. Ήταν επίσης πολύ χρήσιμο για να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες ακαδημαϊκούς να συμπεριλάβουν τέτοιου είδους δραστηριότητες στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Δείτε εδώ τη σχετική παρουσίαση.

Κοινοποιήστε:

Πρόσφατα Άρθρα